A kérdésre a válasz rendkívűl egyszerű: ahol elég meleg van ahhoz, hogy a benne lévő alapanyagok megpuhuljanak, megsüljenek. Bár a régi favágók, szénégetők a szabadban rakott tűz után maradt parazsat hivták segítségül az ételkészítéshez, de éppúgy használhatjuk kemencében, mint kályhában és kandallóban a tűz leégése után, sőt nagy elvetemültséggel, esetleg a kert hiánya miatt a villany- vagy gázsütőben is finomságokat varázsolhatunk elő az UFO sütődiszkoszunkból.
Bárhol is használjuk egy dologtól nem kell tartanunk- ki ne hallott volna felrobbant kuktáról vagy más nyomás alatti edény miatt történt balesetről,- hogy felrobban az UFO. Bár az összezárás után szinte hermetikusan zár a sütődiszkosz, a zárszerkezetet úgy alakítottuk ki, hogy az edény felső részét az esetleges nyomás meg tudja emelni, így a túl sok gőz el tud távozni az edényből és mi biztonságban hagyhatjuk a tele UFO edényünk akár a parázsban, akár a sütőnkben. Egyedül talán az étel odaégetésétől kell tartanunk, de az alábiakban néhány hasznos tanáccsal szolgálunk, hogy ezt is minél jobban el tudják kerülni az UFO sütődiszkosz használata során.
UFO a parázsban
Az UFO sütődiszkosz hagyományos helye a hamu vagy a már hülő félben levő parázs. Legegyszerübben egy kisebb megásott gödörben, lehetőleg kemény de mindenképpen száraz fával készítsük el a parázságyat az UFO diszkoszunk számára. Mire a tüzünk leég, az alatta levő földet is felmelegíti, így nem kell vastag parazsat hagynunk az UFO alatt, szinte teljesen elkaparhatjuk a helyéről a parazsat, majd miután elhelyeztük, egy faág sgítségével halmozzuk az oldalához a még enyhén izzó darabokat. Ha azt szeretnénk, hogy az UFO-ban levő alapanyagoknak a teteje is megpiruljon, néhány nagyobb izzó parazsat tehetünk az UFO tetejére is.
Természetesen amíg nem ismerjük a parázson sütés minden fortélyát, jobb ha óvatosan járunk el és inkább többször megnézzük a belső tartalmát az UFO-nak, minthogy megégessük a vacsoránkat. Például ha behelyezéskor gyorsan, egy két perc után már sisteregni halljuk az UFO-nkat valószínűleg még túl meleg a parázs, ilyenkor érdemes kivenni és csak a parázságy mellé helyezni az edényt, amíg kicsit csitul a parázs izzása.
Kemencés UFO
Kemencében is tökéletesen használhatjuk az UFO sütődiszkoszunkat. Itt kevésbé kell tartanunk az étel odaégésétől, hiszen sokkal ellenőrizhetőbb a sütési folyamat a kemencehőmérő segítségével, mint a parázsban. A süthetünk akár a kemencében levő parázsban, de az UFO sütődiszkoszt elhelyezhetjük a tiszta, felfűtött kemencébe is. A sütési idő, éppúgy mint a kemencében történő sütésnél változhat az induló hőmérséklettől és az alapanyagok mennyiségétől függően.
A kemence felfűtése közben akár a kemencében is elvégezhetjük a beavatás szertartását, azonban ügyeljünk a nagyon forró diszkosz mozgatására és a begyúló olajra vagy zsírra a diszkoszban.
UFO télen, kandallóban
Ha van egy fatüzelésű kályhánk, kandallónk amelynek ajtaján befér az UFO, akkor télen sem kell lemondanunk az UFO sütődiszkosz nyújtotta füstös ízvilágról. Amikor leégett a tűz a kandallónkban és a nappalinkban már kellemes meleget áraszt, egyszerűen csak pakoljuk az UFO edénybe a hozzávalókat és tegyük be a kandalló tűzterébe. Éppoly finom végeredményt ízlelhetünk az UFO segítségével, mint a nyári túrázás során a szabadban. A kandallóban való sütésnél arra kell csak odafigyelnünk, hasonlóan mint a kemencében, mivel a teljes tűztér fel van melegítve, tehát minden irányból kapja a sugárzó hőt, így a felső része is könnyebben pirul az UFO-ban levő ételnek, nem szükséges a felső részére parazsat tennünk.
Modern UFO – sütődiszkosz a sütőben
Bár nem éppen egy autentikus módja az UFO sütődiszkoszban való sütésnek-főzésnek, de kétségtelenül a legtisztább és legjobban kontrollált eljárás ha a gáz- vagy villanysütőnkben használjuk az UFO diszkoszt. Éppúgy elkészíthetjük benne a legjobb, bevált receptjeinket, süthetünk benne kenyeret mint szabadtűzön és itt a legkisebb esélye annak, hogy odaégessük az ételt, azonban a füstös ízvilágról itt biztosan le kell mondanunk. Cserébe azonban télen is a családi asztalra tudjuk varázsolni az UFO segítségével a benne készült finomságokat.
Figyelem! Csakis előzőleg a szabadban beavatott UFO sütődiszkoszt használjunk a sütőben történő sütéseinkhez. A beavatást soha ne végezzük beltérben elkerülve a baleseteket és a begyúló olaj vagy zsír által könnyen okozható tűzveszélyt.
UFO Sütődiszkosz variációk
KÖVESS MINKET A FACEBOOKON ÉS A YOUTUBE CSATORNÁNKON IS!